Coachings-traject 3: De ultieme verdieping ( inclusief een jaar toegang tot de academie voor natuurfotografie)


Heb jij eerder een coachingstraject gevolgd bij me en zoek je meer verdieping als fotograaf? Dan is dit misschien iets voor jou.

Iedereen doorloopt dezelfde fases in het creatieve proces, maar hoe dat verloopt is persoonlijk. Wie jij bent staat aan de basis van dit creatieve traject. Zo leer je te reflecteren op fotografie, maar juist ook op jouw persoonlijke creatieve proces. Je leert omgaan met hoe dit proces bij jou gaat en je herkent de valkuilen. Op deze manier krijg je grip op jouw creatieve ontwikkeling en weet je hoe je die kan voeden en sturen. Je leert om creatiever te denken en om beter (fotografisch) te kijken.

Ter ondersteuning van dit traject heb je een jaar toegang tot de academie van natuurfotografie. Daarin is veel praktische lesstof aanwezig en ook met betrekking tot het creatieve proces. De lessen in de academie zijn ter ondersteuning van jouw traject. Sommige opdrachten in de coaching gaan over de lesstof in de academie, maar je kan natuurlijk alle lessen bekijken!

Coachings - De coaching is met name gericht op het ontwikkelen van jouw creativiteit. Daardoor krijg je grip op deze ontwikkeling en op jouw persoonlijke proces. Mijn taak als coach is om de kwaliteit van jouw creatieve proces te bewaken, zodat jij je optimaal kan ontwikkelen en steeds intuïtiever kan fotograferen. Jij volgt de coaching in jouw eigen tempo. Over het algemeen duurt het coachings-traject gemiddeld acht tot twaalf maanden. Je mag er uiterlijk twee jaar over doen, onderbreken is dus ook mogelijk. De begeleiding is persoonlijk en intensief.

Hoe verloopt de coaching praktisch gezien?
We spreken met elkaar af in Kootwijk– een pittoresk dorp in het midden van Nederland op een doordeweekse dag. Afspreken kan ook via Teams, je hebt daarvoor een laptop/pc/tablet met microfoon en camera voor nodig. Er hoeft geen extra software geïnstalleerd te worden. Een 1-1 online gesprek is net zo waardevol als een fysiek gesprek. Je kan kiezen wat je voorkeur heeft, zo kan iedereen, ook als je minder tijd hebt of als de afstand groot is, toch dit traject doen.

De stappen:
> Na de aanmelding begint het gelijk al. De eerste stap is om je leerdoel vast te stellen. Daarin staat je portfolio en je persoonlijke wens centraal. Soms is het doel niet concreet en is het “ik wil anders” of “ik zoek verdieping” en soms is het doel wel concreet. Voor de coaching maakt dit niet uit, zolang je maar een wens hebt.
> Uit het gesprek over je leerdoel volgen de eerste foto opdrachten. Het doel van die opdrachten is niet alleen fotografisch, maar vooral ook om anders, bewuster te gaan kijken, zodat je composities gaat zien waar je anders aan voorbij was gelopen. Daarin zijn de lessen van de academie ondersteunend.
> Nadat jij de opdrachten hebt gemaakt, bespreken we hoe dit gegaan is. Een coachings-gesprek voelt aan als een cadeautje waarna je gelijk weer aan de slag wilt, zodat je met tools en vol van energie en enthousiasme verder kan in jouw fotografische zoektocht. Uitdagend, motiverend en positief – dat zijn de kernwaardes die bijdragen aan jouw ontwikkeling.
> De volgende opdracht is het thematisch fotograferen. Ook hier is er een tussentijds contact, waar we samen kijken hoe het gaat, wat niet gaat en wat wel gaat. Het is goed om valkuilen en hobbels te herkennen en te bespreken, zodat deze jouw proces niet meer belemmeren. Wist je trouwens dat feedback op het proces doelmatiger is dan feedback op losse foto’s? Het is uit het proces dat de foto’s komen, als het proces goed gaat, gaat jouw ontwikkeling goed en dus ook je fotografie.
> Bij het afronden van de opdracht worden de foto’s en de voortgang besproken. Je hebt inmiddels een goed begrip van het creatieve proces en hoe dit bij jou verloopt.
> De opdracht die daarop volgt heeft als thema: Out of the comfortzone. Het is menseigen om dat waar we goed in en plezier in beleven, omdat te herhalen. Natuurlijk is dat prima, toch hebben we daardoor allemaal een blinde vlek. Door gerichte opdrachten zal je blik verbreden!

Het tweede deel van de coaching richt zich op het uitwerken van een zelf gekozen thema. In deze fase is het ontwikkelen van een idee belangrijk. Jouw oorspronkelijke wens /leerdoel gaat in deze fase uiteindelijk vorm krijgen en concreet worden. Eigenlijk is dat al een hele uitdaging, maar wel een erg leuke uitdaging! Door op deze manier te denken en vorm te geven zal je ervaren dat je steeds weer anders kijkt, dat wikken en wegen, experimenten en reflecteren, vooral zinvol is als een concreet idee/concept het doel is. Doelgericht fotograferen, experimenteren en reflecteren.

Halverwege het traject hebben we contact om de voortgang te bespreken. Om te werken aan een eigen project is bijzonder uitdagend! Vragen als: is dit goed? Hoe nu verder? Ontbreekt er iets? …zullen ongetwijfeld aan bod komen. Alhoewel het doel duidelijk is, zullen er ook verassingen zijn. Soms brengen verrassingen iets nieuws. Serendipiteit wordt dat genoemd.
Als de serie klaar is wordt die besproken en ronden we de coaching af met een evaluatie.

Je volgt de coaching in eigen tempo. Over het algemeen is de duur gemiddeld acht tot twaalf maanden. Je mag er uiterlijk twee jaar over doen, onderbreken is dus ook mogelijk. Bij de coaching is een jaar toegang tot de academie voor natuurfotografie ( verdiepingstudie ) inbegrepen.
De begeleiding is persoonlijk en intensief. Er zijn 7 besprekingen over de voortgang en de opdrachten.


Naam:
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Email:
Telefoon:
Eventueel
aanvullende
informatie: